2018. január 11., csütörtök

Még mindig nem vagyunk cég!

Amikor elkezdtem ügyfelekkel tárgyalni azt hitték, hogy "mi" egy cég vagyunk, és egy ügynökség áraival dolgozunk. Mindig próbáltam arra terelni a hangsúlyt, hogy igazából mi nem cég vagyunk és nem is Zrt., nem dolgozunk ténylegesen, fizikailag egy adott helységben.

 

A történet

Eredetileg az egyéni vállalkozás csak a szoftverfejlesztői tevényegségemet szándékozott fedni, de később, mivel az igények így alakították, felkértem két barátomat, hogy hozzunk létre együtt egy brandet. Egyikük a marketing, másikuk pedig a design területén támogatja a munkámat, és én vagyok az, aki a dolgokat kvázi összerakja. Egy egyéni vállalkozó egymagában nem tud versenyezni egy grafikussal, egy marketingessel és egy fejlesztővel, akik mindezt teljes állásban külön-külön végzik. Én nem is akartam. Ezért született meg a brand. Árban az ügynökségek alá szerettem volna célozni, minőségben pedig az egyéni vállalkozók fölé. A vállalkozás lassan 2 éves sikeres működése azt mutatja, hogy ez bevált.

Egyéni vállalkozás vs. Ügynökség

A SmartWebServices-t, jómagam, Bőr Attila hoztam létre, és a branden belül fixen, ugyanazokkal a szakemberekkel dolgozom együtt. A száraz részletekbe most nem szivesen mennék bele, a lényeg, hogy ez teljesen törvényes, mindenki annyit keres, amennyiért dolgozik. Előnyös, hisz az ügyfélnek nem kell többfelé rohangálni, mindent egyben kézhezkap, ami az online megjelenéshez szükséges. Mivel egyikünknek sincs fix fizetése (annyit keres, amennyit dolgozik), az adminisztráció is sokkal egszerűbb. Mindenki a saját dolgaiért felel, az én korrdinálásom alatt.

Sokan mondják, hogy a Kft. szuffix sokkal nagyobb megbízhatóságot áraszt magából mint az, hogy Bőr Attila E.V. Ez egy érdekes felvetés, lehet van benne igazság, lehet nincs. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy ha te a webodalad elkészítését egy Kft.-re bízod, benne van a pakliban, hogy az ott dolgozó webfejlesztő ma még ott dolgozik, holnap pedig már nem. Az utódja nem ért ahhoz, amit az előző csinált, és ez a te weboldalad minőségének a rovására mehet. Aki viszont velem szerződik, az tudja, hogy én vagyok a kivitelező, és ha elégedett a munkámmal, a jövőben is velem dolgozhat.

Nincs iroda, nincs kiadás

Nincs irodám, nincs takarítónőm, nincs céges villanyszámla, sem autó, sem fogyasztás, sem fenntartás - semmi. Ezeket én soha nem terhelem rá az ügyfelekre. Amit kér, azt kapja. Nem fizet a háttérbe semmi többet, csak a munkadíjat és a profitot. Ennyi.

Mit hoz a jövő ?

Marketing

Az Adwords hirdetéseket továbbra is kezeljük, és a weboldallal kapcsolatos marketing teendőket megcsináljuk, de egyéb marketing tevékenységet és nagyobb mennyiségű marketing munkát egyelőre nem vállalunk. 

Grafika

Grafikai téren minden változatlan marad. 

Fejlesztés

A jövőben szeretném az ügyfelek adminisztrációs dolgait is átvenni minden átadott fejlesztés után, ezért weboldalak esetén a karbantartásí díjakat egybekötöm a tárhelyszolgáltatással, és ezen árakat 2018-tól lecsökkentem. Az indok az elhanyagoltság. Az átadott minőségi munkáink más kézben egyszerűen vagy elavultak, vagy romlottak, mert nem volt hozzáértő. Ezt szeretném megváltoztatni, és hosszabb távú ügyfeleket szerezni.

Elérhetővé válik a részletfizetési lehetőség, a nagyobb projektek esetén pedig az előleg összege 25% lesz.

Kommunikációban is lesz újdonság. Mivel én programozó vagyok, a kommunikáció nem az erősségem, ezért előfordulhat, hogy nagyobb projektek esetén (2000 EUR felett) az ügyféllel való kommunikációst részt a jövőben más veszi át. Nehéz döntés, de szeretnénk a kommunikáció szintjén is átlagon felüli minőséget nyújtani, ezért e lépés szükséges lehet.

Szeretném bevezetni és kicsit promózni a flexibilis árakat. Egy ötlethez nem mindig kell minden, amit az ügyfél elképzel, és el lehet indulni kicsivel is. A mostani kapcsolati űrlapunk is támogatja azt, hogy az ügyfél elárulja, mennyit szán az adott projektre. Az összegből meg lehet mondani, hogy a projekt kivitelezhető-e, vagy sem, illetve hogy elvégezhető-e belőle annyi, hogy legalább elindulni tudjon. Ez kicsit olyan, hogy az ügyfél adja az árat, én pedig a kivitelezésből azt, ami ennyiért jár.

Az ingyenes személyes konzultáció megszűnik. Ennek oka a túl sok olyan találkozó, amely nem végződött projekttel. Az IT tanácsadási díj 550 EUR-ról 450 EUR-ra csökken. Ezek olyan személyes konzultációs díjak voltak, ahol a megrendelőnek teljes kivitelezési tervet adtunk. Ha mi voltunk a kivitelezők, ez sosem került számlázásra. Semmi turpiságra nem kell itt gondolni, ez komplexebb rendszerek esetén állt fenn. A partnereinknek ez a díj még most is 0.

Változik a telefonszám is. A (+36) 30 479-6937 helyett a (+36) 70 284-3497 telefonszámon tudnak majd elérni.


© Smart Web Services
Maira Gall