2018. január 16., kedd

Mennyibe kerül egy weboldal ?

    Nagyon jó dolog az internet. Egy gombnyomásra lehetsz bármitől. Rendelhetsz pizzát, gyógyszert, számitógépalkatrészeket. Megnézheted a barátaid fényképeit, információkat szerethetsz üzletekről, tanulhatsz, építheted online üzletedet, és még sokminden mást is megtehetsz.
    Ha azon töröd a fejed, hogy üzleteted, vállalkozásodat megmutatod az interneten, ahhoz ma nem feltétlen kell weboldal. Facebook fiókot ingyen csinálhatsz, csinálhatsz saját profilt és a vállalkozásodnak is egyet. Bár igaz, hogy 2018-ra a Facebook marketing és egyéb eszköztára hatalmasra nőtt, de szerintem a saját weboldal mindig nagyobb komolyságot tükröz. A másik nagy probléma a Facebook-al, hogy nem a tied. Törölhet, kitilthatnak, és lényegében azt csinálnak veled, amit akarnak, hisz az az övék. Változtathatnak a keresőalgoritmuson amiből lehet nagyon rosszul jössz ki (ilyen változások szoktak lenni). Ha úgy érzed, az ingyenes Facebook neked nem elég, lehet weboldalad is. Sokkal jobban mutat egy névjegykártyán a telefonszám mellett egy saját végződésű e-mail cím mellett egy weboldal is.

 
    Sokan szokták megkérdezni, hogy mégis mennyibe kerül egy weboldal ? A helyes válasz mindig az, hogy attól függ. Sokan kisebb,egyszerűbb weboldalt szeretnének, vannak viszont akiknek számít a saját brandjük és igenis szeretnének költeni a designra és a megjelenésre, a sebességre és a biztonságra. A legjobban azoknal kell kinyitni a pénztárcájukat, akik komplexebb portálokat fejlesztenének. Eddig sem volt nagy meglepetés, hogy eddig is ők voltak azok, akik milliós tételben gondolkodtak, de nézük meg a konkrét számokat.
Feri beszállna az internetbe
    Nos, Feri 10.000-ből beszállna, de sajnos az igen kevés lesz. Ha tényleg szeretnél egy jó weboldalt, akkor a legtöbb esetben ennek minimum a tíz-, de inkább húszszorosa  kell. Egy jó weboldal a legjobb esetben három ember munkája. Egy grafikusé, egy fejlesztőé és egy marketing szakemberé. Ettől vannak költséghatékonyabb megoldások is, és persze sokkal drágább megoldások is.

WordPress alapú weboldal

    Kezdjünk mindent a legelején. A legolcsóbb megoldás, ha WordPress oldalt szeretnél. A WordPress egy blogplatform, amit bővítmények segítségével könnyen testre tudsz szabni, akár nulla befektetéssel. Rengeteg ilyen kis oktatóanyag található az interneten, melyekkel akár Te is megcsinálhatod saját weboldalad ingyen.
    Miután idén még (január 15) egyelőre nem kapott ki senkitől a magyar vállogatott, így még idén nem vagyunk tízmillió edző országa, de vagyunk tízmillió webfejlesztő országa. Sokan feltelepítik a WordPress-t és már fejlesztőknek hiszik magukat, aprópénzért bármit bevállalnak. A WordPress egy remek eszköz, de amikor a bővítmények már egymás hegyén hátán vannak, a rendszer kezd "kissé" (if you know what I mean) bizonytalanná válni, és bár sok mindent ki lehet belőle hozni, nem mindig jó mindre. Én amondó vagyok, hogy ha egy blogot szeretnél és mellé egy bemutatkozó oldalt, szerintem remek választás. Egy jó tárhellyel nagyszerűen fog működni. Egy egyszerűbb bemutatkozó oldal esetében, ahol a grafikus 'csak' logót csinál, a fejlesztő egy induló témából indul el és csak az alap technikai dolgokat állítja be. A szövegíró maximum 4-5 oldalnyi szöveget ír és az alap SEO beállításokat végzi el, ennek ára nagyjából 180.000 - 220.000 forint. Abban az esetben, ha nincs szükség logóra, és a szövegezést az ügyfél tölti fel (ezt senkinek nem ajánlom!), akkor olyan 120.000 - 150.000 forintról beszélünk.
    Sokan letöltenek egy "Hogyan legyünk webfejlesztők 24 óra alatt" c. kézikönyvet, és már ugranak is bele a dolgokba. Az ilyen "szakemberek" által összehozott oldalak körülbelül olyan 50.000 - 80.000 forint között mozognak. Én ezt kifejezetten tanulópénznek nevezem, mivel sok olyan oldal járt már a kezem között, amit úgy adtak át, hogy nem igazán volt vállalható. Azt javaslom, hogy ne csak referenciát kérj a kivitelezőtől, hanem azt is kérdezd meg, hogy mihez ért még a WordPress-en felül, és egyáltalán a webfejlesztésen kívül. WordPressből egy szakértő elég sokat ki tud használni. 2015-ig a 444.hu is WordPress-t használt, csak aztán váltott. Nyilván egy hírportál nem ez az árkategória, de nem lehetetlen.

Egyedi fejlesztés

  Az egyedi fejlesztés mindíg sokkal többe kerül. Ennek az alja kb olyan 1200 - 1500 EUR (370.000 ~ 460.000 ft), de ez az ár egyáltalán nem átlagos, inkább felfelé mozog, és nagyon igényfüggő. Tudok neked olyan rendszert is fejleszteni, amely az oldalakat egy WordPressből szedi át automatikusan, saját virtuális szerveren úgy, hogy a biztonsági mentésed és a statikus fájljaid a felhőben vannak. Olyat is tudok neked fejleszteni, hogy a weboldalad egy szolgátatása 100%-ig a felhőböl fut, így jóformán 99.999% rendelkezésre állást lehet biztosítani, nagyon nagy terhelés mellett is. Nincsenek korlátok. Szinte bármi megvalósítható, ha van elég idő és pénz. Egy ilyen weboldal egyeztetést igényel, Skype-on, telefonon keresztül vagy akár személyesen.

Webáruház

    A webáruház, amennyiben különösebb funkciói nincsenek, WordPress-re nyugodtan építhető. Tudunk olyan technikai hátteret biztosítani, hogy probléma nélkül fog futni. Ennek ára az egyedi fejlesztés alját súrolja. A webáruházhoz mindenféleképp ajánlunk egy ügyvédi konzultációt is, hogy a jogi dolgokkal ne legyenek problémák. Ezzel mi nem foglalkozunk! Az Általános szerződési feltételek (ÁSZF) megírása is ügyvédi munka. Vannak éves díjért olyan szolgáltatások, amelyek ezt legenerálják neked, de ezeket csak akkor ajánlom, ha írásban vállalják egy esetleges büntetés átvállalását is. Amennyiben egyedi fejlesztésű webáruházat szeretnél, ott erősen el kell gondolkodni egy havi karbantartási díjon is! Ez általában olyan 10.000 - 15.000 forint, attól függ, milyen és mekkora webáruházról van szó! Egy ilyen webáruház lefejlesztése minimum 600.000 forint körül mozog.

Egyéb költségek

  • Domain
    weboldalad.hu -
    saját neved az interneten kb 2500 ft / év
  • Tárhely - nálam a legkisebb tárhely egyszerűbb weboldalak esetén 6000 ft / év, de cégeknek a 30 000 ft / év -es kategóriát ajánlom. Vannak olcsóbbak is, de 3 000 ft / év alatt nehezen lehet jót találni.
  • SSL tanúsítvány - egy látgató és a weboldal közötti kapcsolatot titkosító kulcs hitelesítése. Ingyenestől több 10.000 forint is lehet. Én a tárhelyeimhez ezt mindíg ingyen biztosítom.
Ezen költségeken felül még lehetnek egyéb költségek is. Karbantartási díj (nálunk benne van a tárhely díjában), CDN, szövegírás, hirdetések stb ...

Egyéb, az árat befolyásoló faktorok

    Egy nagyon erős faktor nálam a média. Az olyan weboldal, amelynek várhatóan első pillanattól nagy média megjelenése lesz, drágább. Amint kiadjuk a kezünkből, teljesen hibátlannak kell lennie, a weboldal az átlagosnál alaposabb tesztet és méréseket kap.
    Karácsony előtt adtak át egy webáruházat, amire mi is adtunk árajánlatot. Nem nyertük meg. Az átadás utáni órákban a rendszer a terhelés miatt összeomlott, váltottak egy nagyobb tárhelyre (pedig máshogy is meg lehetett volna oldani). Nos, én fordítva csináltam volna. Előbb kezdek egy felhőszolgáltatóval (nem tárhellyel) és onnan csökkentem az erőforrást, egészen addig, amíg megfelelő nem lesz. A másik probléma (de nem utolsó) az SSL hiánya. Minden egyes vásárló belépési adatai (e-mail, jelszó) és személyes adatai (név, lakcím) titkosítatlanul mozogtak az interneten. Ez nem jó. Ez egy olyan érzés most, mintha két szerettem közül kellene egyet választanom, és a másikat elragadja egy zombi. Azért ez az érzés, mert nem tudom, hogy szólnom kellene-e annak, akitől buktam a megrendelést, vagy nem. Én nem haragszom, de mégis úgy esne le neki. "Hát ezeket a hibákat most csak azért mondod, mert nem te nyerted meg" - pedig nem így lenne. Esetleg ha Facebookról találtál erre a bejegyzésre, hozzászólásban megírhatod a véleményed :)
    Egy másik faktor az adminisztrációs felületet használó emberek száma. Amíg egy ember használja, addig bizonyos konvenciókba meg tudunk állapodni. Amikor már harmincan használják, ott már az adminisztrációs felületre is erősen koncentrálni kell. WordPressnél ez nem annyira jelent gondot.
   Egy kis érdekesség. Nem faktor nálam sem az alapítvány, sem pedig a pro-bono dolgok. Egyszerűen nem bízom bennük, mert nem akarom és tudom átlátni mire költenek, mert hiába állítják, hogy jótékony a cél, nem biztos, hogy tényleg az. Tanács fejlesztő társaimnak:  egy megoldás lehet ha a fejlesztést kifizetik, és nagyon nagy százaléka visszakerül, eszköz formájában.
Egyéb faktor pl: az idő (a sürgősebb munkák mindig drágábbak) és a kiemelt biztonság (pl: pénzügyi weboldalak).

Gyakori kérdések

  • Van grafikusom - olcsóbb lesz ?
    Én a saját grafikusommal dolgozom, de gyakori hiba, hogy a grafikust és webgrafikust összetévesztik! A kettő nem ugyan az. Ha használható anyagot ad, akkor olcsóbb, ha nem, akkor nem tudom használni a munkáját. Ha egy logót tud adni, az már segít, de ha a teljes weboldalt akarja megdesignolni, nekem a végeredmény HTML és CSS formában kell. Ha ezt nem tudja teljesíteni, akkor nem használom a munkáját.
  • Ezekben az árakban van hirdetés is ?Nincs. Annak havidíja van. Általában 20.000 - 40.000 / hó + a hirdetési keretösszeg.
  • Neked mit kell elintézni ?Nincs adminisztrációs teendőd.
  • Szeretnék weboldalt, de még sem a domaint, sem pedig a márkanevet nem tudom. Tudtok segíteni? Sajnos nem, ezt neked kell kitalálnod. Tippeket, ötleteket adhatunk, de ezt szerződéses keretek között nem vállaljuk.
  • Mennyi idő alatt készül el ?
    Ez projektfüggő. 2 héttől több hónap is lehet. Ez bonyolultságtól is függ.
  • Jó lesz nekem kezdetben az olcsóbb, és ha van látógató és bevétel, akkor majd csináltatok jobbat!
    És ha azt mondom, hogy azért nincs látogatód és bevételed, mert alapból az olcsóbbat választottad ? Ezen el kell gondolkodni.
Nem én, illetve mi vagyunk a legolcsóbbak a piacon, de nekünk nem ez a célunk. Az ár-érték arány szerintem sokkal fontosabb. Amennyiben kérdésed van vagy weboldalt szeretnél, kérlek dobj egy e-mailt az attila@smartwebservices.eu címre, és tudok adni sokkal pontosabb árajánlatot.





© Smart Web Services
Maira Gall