2018. április 17., kedd

Fizetős facebook ? Megoldás vagy sem ?

    Bizonyára te is hallottál róla, hogy a Facebook elég szépen szivárogtatott adatokat a Cambridge Analyticának. Hogy ezt akaratán kivül tette-e vagy közrejátszott egy kis pénzért cserébe, azt nem tudom, és meghagyom e kérdés megválaszolását az "okosabb" embereknek. A botrányt a tőzsde is megérezte, Zuki bácsit pedig kifaggata egy informatikailag analfabéta csoport és belengette a félig fizetős Facebook ötletét.

 
Facebook tőzsdei alakulása (2018 március és április)
    Szerintem előbb-utóbb vagy a reklámok ára drágul meg, vagy tényleg lesz fizetős Facebook, de az is előfordulhat, hogy valamilyen korlátokat vezetnek be, csupán azért, mert a rendszer a jövőben nehezen fenntartható és drága lesz. Programozó szemmel azt látom, hogy:
  1. a fényképek és videók feltöltésének nincs felső korlátja (100 kép albumonként, de az albumok száma nincs limitálva)
  2. egyre több felhasználó tölt fel fényképet anélkül hogy valamilyen fizikai korlátra gondolna
  3. spórol és tömörít a rendszer, néha ott is, ahol nem kellene - pl. évek óta nem láttam 240p (SD) videót
  4. a liveoknak a minősége rossz - néhány esetben nem gondolom, hogy emiatt a feltöltő lenne a hibás
  5. az applikációk bugosak és akkumulátor gyilkosok - a facebook lite esetén néha a messenger résznél pl. nem nyílnak meg a hangulatjelek, a hozzászólásszámláló és a hozzászólások sem stimmelnek (itt valószínűleg valamilyen gyorstárcsázási probléma áll fenn)
  6. beragadó postok
... és még sorolhatnám. A facebooknak 2009-ben 30.000 szervere volt, 2012-ben már 150.000 (forrás : datacenterknowledge.com). Ez teljesen egyértelmű növekedés hisz a felhasználók száma megnőtt, a szolgáltatások pallettája nagyobb lett és ez mind számítási és tárhelyi kapacitás növeléssel kell hogy járjon. Viszonyításképp a Google 2,5 millió szerverrel rendelkezik.
    Ami engem zavar, azok a bugok. Egy kisebb afrikai ország teljes költségvetésével gazdálkodó portál több, mint 12 év alatt szinte tökéletes kellene hogy legyen. Annyira összpontosít a reklámokra meg a kutatásra, hogy olyan alapvető réseket hagy a rendszerben, melyek által simán adatokat lehet lenyúlni. Olyan funkciók kerülnek éles környezetbe, melyek a tesztelés során ki kellene bukjanak. Nem hinném, hogy a Facebook spórolna a fejlesztésen, de valahogy ez jön át. 2017 negyedik negyedévében a Facebook 4,2 millárd dollárt keresett (nettó jövedelem), és bevételének a 15%-át fordította fejlesztésre és kutatásra. Ez szép summa, de úgy tűnik, hogy kicsit kezdenek szétcsúszni. Kevesen vannak ? Nincs rá mód, hogy több és tapasztaltabb kollegákat alkalmazzon ? Elszálltak az adatközpontok költségei? Hogy mi a probléma, azt valószínűleg soha nem tudjuk meg. Hibák vannak, a költségek egyre magasabbá válnak, így bevételre lesz szükség. Következésképp szerintem igen valószínű, hogy lesz fizetős része, még ha nem is minden rétegnek (pl. csak cégeknek, a sajtónak, stb).
    Amúgy ez a konstrukció működik a spotifynál is, de azt hogy ki lenne hajlandó fizetni például a facebookért a cégeken kivül, ez egy elég érdekes kérdés.
© Smart Web Services
Maira Gall